Jdi na obsah Jdi na menu

Fjordi v ČR

Historie

Koncem devadesátých let zakoupil pan Jonker z Holandska v České republice statek jménem Svárava ležící cca dva kilometry východně od Týnce nad Labem a začal zde chovat do té doby v České republice vzácné plemeno fjordských koní. Základem chovu se stalo 154 členné stádo (z toho 10 hřebců) přivezené z Holandska. Z celkového počtu 10-ti hřebců se jednalo o 7 hřebců z linie Vedor (Vedor V 160, Olorentz VB, Pebbor VB, Vry VB, Olin VB, Vitou VB, Rinar VB) a 3 hřebci z linie Fjellwin (Lester VB, Malke VB, Vatousk VB).
V roce 2003 pan Jonker zemřel a jeho stádo fjordských koní bylo rozprodáno.

Plemenná kniha a způsob označování

v současnosti se v České republice plemenná kniha pro fjordské koně nevede, tu mají fjordi pocházející ze stáda pana Jonkera v Holandsku. Pokud je váš kůň potomkem holandských rodičů, bude mu po provedení DNA testu (nejlépe v Laboratoři Lamgen Brno) vystaven průkaz s původem, který má níže uvedenou podobu.Kůň buď již je označen holandským čipem, nebo vám čip rádi obstaráme. V každém případě nenechávejte koně vypalovat ani popisovat českým komisařem a kontaktujte náš svaz.

Průkaz původu - hlavní plemenná kniha
 
Starší verze průkazu původu hlavní plemenné knihy:
 
Průkaz původu - pomocná plemenná kniha:
 
Fjordi zapsaní v PK v Holandsku se nyní již nenechávají pálit. Jsou označeni holandským čipem, který má níže uvedenou podobu:
Vzor: 528210000196042

Kde počáteční trojčíslí 528 označuje kód země vedení plemenné knihy - Holandska.

V případě, že se rozhodnete zakoupit fjorda zapsaného v plemenné knize v Holandsku a nejste si na 100% jisti jeho původem, slečna Veronika Myslivečková vám na telefonním čísle 603290252 ráda poskytne informace o konkrétním koni.